sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Talossa tapahtuu, olohuoneen muutos - Inside the house, livingroom update...





Te jotka olette seuranneet blogia jonkun aikaa tiedätte että asumme kohtuullisen vanhassa puutalossa aika lailla maaseudulla. Sisustus ja talo kaipaavat tässä iässä jo jonkinmoista päivitystä ja valon lisääminen sisätiloissa on minulle sydämen asia. Myös isoiksi kasvaneet puutarhan puut varjostavat ja niiden osittainen kaatokin on jo työlistalla.

Paitsi että valoisa asunto on viihtyisämpi, tässä iässä näkö alkaa jo vähän tuoda omia haasteitaan asumiseen ja mikäli äitiä on uskominen, valon merkitys entisestään korostuu iän myötä. 

Valoa tuomaan meillä on maalattu huonekaluja valkoiseksi, pyritty siirtymään mahdollisimman vaaleisiin tekstiileihin ja viime kädessä myös huonekaluihin. Jos ei tarvitsisi valoa, värinä voisi ihan hyvin olla joku muukin luonnon sävy. Suurin osa olohuoneen seinäpinta-alasta on maalattu vaaleanharmaalle entisen kermanvärisen sijasta (kermanväri oli siis entisten omistajien valinta) ja verhot olen pitänyt jo muutaman vuoden melkein aina tuolle harmaalle vastapainoksi valkoisina. 

Minulle olohuoneessa erityistä hampaankiristelyä olivat jo pitkään aiheuttaneet vanhat rikkinäiset sälekaihtimet. Sälekaihtimissa oli poikki kuluneita lankoja ja siitä syystä ne olivat aina sinne tänne kallellaan, eikä käytetyt likaisen väriset kaihtimen narut myöskään erityisemmin ilahduttaneet mieltä. Uusien kaihtimien teettäminen olisi kuitenkin tullut niin kalliiksi, että katsoin parhaaksi jättää sen jonnekin tulevaisuuteen jos niitä edes loppujen lopuksi tarvitaankaan. 

Sälekaihtimien tilalle tilasin ihan halpis rullaverhot, keskelle harmaan pimentävän (siitä paistaa eniten aurinko) ja reunaikkunoihin ihan tavalliset valkoiset. Hovikuvaaja poisti vanhat sälekaihtimet ja niihin liittyvät pidikkeet ja asensi uudet rullaverhot, enkä voisi olla tyytyväisempi. Valoa tulee ikkunastakin enemmän, vielä kun poistan yhden vanhan pitsiverhon känkkärän tuolta reunasta, lopputulos on minusta lähes täydellinen. Ei haittaa vaikka niistä pimeällä näkyy läpi sisään kun on valot, koska pihalla ei kukaan kulje eikä meille muutenkaan näe mistään tieltä. Tykkään rullaverhoista senkin vuoksi että ne voi jättää haluamalleen korkeudelle ja luoda sillä vähän erilaista tunnelmaa ja pimeän aikaan niistä tulee valoisa seinä. 






Toinen merkittävä muutos olohuoneessa on käytettynä Torista hankittu valkoinen Ektorp nojatuoli keskellä olohuonetta pitkään viruneen rautasängyn sijaan, joka taas närästi hovikuvaajaa enemmän kuin paljon. Työhuoneessa on jo ennestään samanlainen valkoinen nojatuoli, joten tarvittaessa senkin voi siirtää olohuoneeseen. Nyt sille ei tarvetta kuitenkaan ollut, joten kiikutin vierashuoneesta ylimääräisen valkoiseksi joskus maalaamani 50-luvun pöydän tuolin viereen tavaroiden laskupaikaksi. Tykkään ja hovikuvaaja jo huokasi helpotuksesta kun rautasänky vihdoin hävisi. Ja pakko myöntää, tunnelma on paljon paljon rauhallisempi ja valoisampi sekin. Päällisen voi pestä koneessa 60 asteessa, joka on eläinperheessä ihan must juttu. Samasta syystä sohvanakin on Ektorp vaihdettavine ja pestävine päällisineen, joita on vuosien varrella kertynyt muutamat vaihtoa ja pesua varten. 






Taustalla loistaa kesällä Torista hankkimani valkoinen lipasto. Se on ehkä enemmän jo eteisen kalusteita, mutta avonaisen tilan vuoksi näkyy suoraan olohuoneeseen. Sen paikalla oli aikaisemmin vanha tummanruskea ja epäkäytännöllinen antiikkisenkki joka imaisi kaiken viimeisenkin valon tilasta. Nyt on paljon parempi ja uudesta lipastosta löytääkin etsimänsä. Vanhan senkin sisältöä joutui tutkailemaan lattialla istuen. Muutoksessa tuli samalla heitettyä paljon tarpeettomia papereita ja tavaroita vanhan senkin kätköistä pois. Tuli helpottunut olo kun tarpeetonta sai taas raivattua pois. 



Tällaisia muutoksia siis olohuoneessa loppukesän aikana. 



If you have followed my blog for a while you propably allready know that home decoration is one of my passions. Im always on a lookout for more light and practical solutions to support that. Due to over grown trees in the garden, light inside seems to escaping. This summer we got rid of old worn out and broken Venetian blinds and insted of spending money to new ones I decided to buy regular blinds made of fabrik. To my eye difference is huge. More light and more possibilites how to keep those blind and they also give more light in the evenings. 

As you may remember we also had old iron guest bed in the middle of the living room... There is a story behind it but too long to tell now... and we finally got rid of the bed that hubby hated and now instead there is an armchair. Much more peaceful sight to the eye and more light again. Now we actually got our living room back. 

I also bought a white second hand drawer a while ago. Its now replacing an old and dark antique dresser that used to sit there. Much more light and way more practical choice. I have no idea why I didnt do that earlier even though its sometimes hard to let go of a furniture which are full of memories. I guess now was the right time. Memories are in the heart they dont need to clog your house and mind. 

So what do you think? Dark season in Finland is so long that I welcome all the light that I can get into the house. 

Have a Great Sunday<3 





2 kommenttia:

  1. Kaunis ja valoisa olohuone! Itse luovuin sälekaihtimista jo vuosia sitten - no, syy oli kylläkin laiskuus: laiska lady ei jaksanut niitä pölystä jatkuvasti nuohota;)
    Ihanaa syksyn aikaa, Sari <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lady<3 Harmittaa kun ei tajunnut aikaisemmin mokomista rumilus sälekaihtimista luopua. Jotenkin itsepäisesti ajattelin että ne on niin tarpeelliset ja käytännölliset, vaikka aina inhosin niitä. Rullaverhot ovat jotenkin paljon kauniimmat. Kaunista ja ihanaa syksyä sinne Turun suuntaakin<3

      Poista

Kiitos kun jätit viestin...:)